Ärkebiskopens påskhälsning

Han har uppstått

Änglarnas enkla budskap förändrade allt. Kvinnorna hade kommit till graven efter att Jesus hade begravts.  De dystra händelserna hängde tungt över dagarna innan. Efter änglarnas ord var ingenting längre som förut. Jesus uppståndelse innebar en omvälvande vändning, först i lärjungarnas liv. Så småningom började det påverka i allt större utsträckning i Romarriket. Till slut ljuder budskapet om Kristus uppståndelse runtom i världen. På påskdagen väcktes tron att döden är besegrad.

Jesus uppståndelse förändrade sakernas betydelse. En av dem har att göra med korset. Ett redskap förknippat med våld, förakt och död förvandlades till en symbol för liv, hopp och kärlek. Var än vi ser ett kors – på kyrktorn och altare, gravstenar, halsband, tatueringar – påminner det oss om den kraft som döden och ondskan inte kan fängsla.

Som symbol för uppståndelsen har korset inte förlorat kopplingen till sitt ursprung. Korset bortförklarar inte lidande, våld och död på ett billigt sätt. Mänskligheten plågas konstant av dem, vilket också den nuvarande världssituationen smärtsamt påminner oss om.

Korset försäkrar dock att lidandet, våldet och döden inte har sista ordet. Livet, hoppet och kärleken är starkare. Därför är korset en unik symbol och en stark trosbekännelse. Jesus uppståndelse kastar ljus över nuet och framtiden. Var vi än ser ett kors påminner det oss: ”Han har uppstått.” (Luk. 24:6.)

Välsignad färd mot påskens ljus!

 

Ärkebiskopens påskhälsning 2023 (pdf).