Arkkipiispa Tapio Luoma, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat: 

Maanantaina 7.10. vietämme jälleen yhden sodan vuosipäivää. Tasan vuosi sitten Gazan aluetta hallitseva islamilainen vastarintaliike Hamas toteutti terrori-iskuja Israelin puolelle osana pitkään jatkunutta konfliktia. Iskuissa kuoli noin 1200 ihmistä, ja Hamas otti 251 panttivankia. Israelin valtio vastasi terrori-iskuihin välittömillä Gazan alueeseen kohdistuneilla sotatoimilla.  

Israelin valtio on kostotoimillaan tappanut yli 40 000 siviiliä ja lähes 100 000 on loukkaantunut. Tapetuista yli 11 000 on lapsia. Yli 90 prosenttia Gazan kouluista on vaurioitunut ja alueen alle 10-vuotiaista lapsista 650 000 on menettänyt kokonaisen kouluvuoden. Israelin pommitukset ovat tuhonneet sairaaloita, kouluja ja kirkkoja, joista ihmiset ovat etsineet turvaa hädässään. Israel ei päästä riittävästi humanitaarista apua Gazaan, minkä vuoksi alueella on jatkuva pula lääkkeistä, ruuasta, sähköstä ja vedestä. 

Samaan aikaan Israel on koventanut miehitystään Länsirannalla. Siviiliväestön pakkosiirrot, talojen tuhoamiset, siirtokuntien laajennus ja liikkumisrajoitukset ovat lisääntyneet. Turvattomuutta ja pelkoa aiheuttaa myös laittomasti alueella asuvien israelilaisten siirtokuntalaisten palestiinalaisiin kohdistaman väkivallan lisääntyminen. Kansainvälinen tuomioistuin ICJ totesi vastikään Israelin miehitysvallan palestiinalaisalueilla laittomaksi. 

Israelin kovat otteet eivät ole lisänneet turvallisuutta. Sota on läikkynyt jo pitkään naapurimaihin ja viimeisimmäksi syvälle Libanoniin, jossa jopa miljoona siviiliä on paennut pommituksia maan sisällä sekä rajojen yli naapurimaa Syyriaan. Kriisin pitkittyminen vaikeuttaa myös entisestään kireää maailmanpoliittista tilannetta. 

Palestiinalaisten ja israelilaisten turvallisuus ja ihmisoikeudet eivät ole vastakkaisia. Päinvastoin ne voivat toteutua vain yhdessä. Ainoa kestävä tie kärsimyksen lopettamiseksi ja tilanteen vakauttamiseksi on pysyvä tulitauko, rauhanprosessin käynnistäminen ja lopulta Israelin miehitysvallan lopettaminen palestiinalaisalueilla. Hamasin on vapautettava panttivankinsa ja Israelin on sitouduttava kansainvälisten tuomioistuinten antamiin päätöksiin. 

Kansainvälisen yhteisön, poliittisten päättäjien ja meidän jokaisen on edistettävä väkivallan loppumista, riittävän humanitaarisen avun pääsyä Gazaan ja kestävän ratkaisun saavuttamista. Meidän tulee tehdä kaikki mahdollinen, jotta niin israelilaiset kuin palestiinalaiset voisivat elää turvallista elämää alueella, jossa vallitsee rauha ja jossa jokaisen ihmisen   ihmisoikeudet toteutuvat yhdenvertaisesti. 

Tapio Luoma, Turun ja Suomen arkkipiispa
Kaisamari Hintikka, Espoon hiippakunnan piispa ja Kirkon Ulkomaanavun hallituksen varapuheenjohtaja
Tomi Järvinen, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja